Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

В условия на пандемия азиатският сектор за електроника преживява бум

Износът на чипове се оказа ключов в момент, в който светът преживява икономически спад

В условия на пандемия азиатският сектор за електроника преживява бум

Снимка: Pixabay

Световните данни за търговията в ерата на Covid-19 са безкрайни, но погледнете отблизо сектора за електроника, който поддържа търговията в Азия. Той може би се насочва към една доста добра година, пише Bloomberg.

През май износът на чипове от Южна Корея и вносът на оборудване, използвано за производството им, са скочили със 168%, сочат данни на министерството на търговията. Износът на компоненти за електроника от Тайван, където попадат и чиповете, е нараснал с 13,2% през май до 10,2 млрд. долара, въпреки че общият износ се е свил с 2 на сто спрямо година по-рано.

Индустрията за електроника се справя сравнително добре предвид пандемията, докато компаниите се насочват към нови технологии, включително 5G оборудване и инструменти за автоматизация, за да улеснят служителите си в работата от дистанция. Такъв устойчив скок ще зависи от това дали потребителите ще откликнат подобаващо и дали други фактори, като напрежението между САЩ и Китай, няма да повлияят на търсенето и доставките.

„Технологичната индустрия изглежда, че по някакъв начин се е отделила от общата икономика, защото все още расте добре“ и е „сравнително невредима от Covid-19”, коментира Марк Лиу, председател на Taiwan Semiconductor Manufacturing, по време на среща на акционерите на 9 юни.

Още по темата

TSMC, основният доставчик на чипове на Apple и Huawei Technologies, все още планира да похарчи около 16 млрд. долара за подобрения в капацитета и за технологии тази година. Covid-19 помогна за напредъка на някои технологии, които са свързани с работата от дистанция, образованието и социалното дистанциране, допълва още Лиу.

Цената на акциите на TSMC скочи с 25% от дъното си за тази година на 19 март. Днес стойността на книжата беше с 2,2% надолу към 13:32 ч. местно време в Тайван, спрямо 0,98% понижение на Taiex.

Предвид лошите общи данни за износа от региона, „чиповете са лъч светлина“, коментира Тринг Нгуйен, старши икономист в Natixis в Хонконг. „Много от това отразява цикъла на продуктите, както и блокадата на света и потискане, което благоприятства „цифровизацията“ на икономическите дейности, стимулирайки търсенето на електроника като чипове“.

За икономики като Южна Корея и Тайван, които разчитат на износа, „скокът в търсенето на електроника е в основа на подкрепата по време на пандемията от коронавируса“, коментира Лойд Чан, икономист от Oxford Economics.

“Въпреки това подобрението в технологичния сектор няма да компенисра значителнаата слабост на търсенето на износа на продукти, които не са електроника“, допълва той, посочвайки, че дори увеличаването на търсенето на персонални компютри „може да е еднократно“ и да се дължи на изненадващото насочване към работа от вкъщи по време на пандемията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Netflix трябва да купи TikTok